Imatge aèria del bombardeig sobre la zona oest de Figueres, el 23 de gener de 1938, per part de l’Aviazione Legionaria delle Baleari. Es pot veure l’afectació sobre el Passeig Nou. (USAM)
«He disposat que tots els cadàvers de les víctimes dels atacs d’Aviació sien inhumats en nínxols, i en sa conseqüència, si les famílies dels difunts no [en] poden disposar […] seran facilitats per l’Ajuntament.»
Ajuntament de Figueres, 24 de gener de 1938 (ACAE)
Figueres va ser la segona ciutat catalana on més persones van perdre la vida per bombardeig aeri durant la Guerra Civil (1936-1939), amb, com a mínim, 291 víctimes registrades. Alguns historiadors eleven el nombre de víctimes, atès que molts dels ferits van acabar morint. La primera ciutat en morts fou Barcelona (2.428).
Aquestes xifres terribles a Figueres només s’entenen si es té en compte que aproximadament cinquanta mil persones ‒civils que fugien i soldats que es retiraven‒ varen creuar la ciutat durant els darrers dies de gener i primers de febrer de 1939, mentre l’aviació alemanya la bombardejava contundentment.
La guerra va presentar-se en aquest passeig de Figueres d’una manera sobtada i dramàtica el diumenge 23 de gener de 1938, quan una esquadrilla de trimotors italians dell’Aviazione Legionaria delle Baleari va bombardejar la ciutat i va provocar una matança entre els ciutadans que havien sortit a gaudir d’un matí assolellat d’hivern. Aquell dia van morir setze persones i vint-i-set més van resultar ferides.
Segueix-nos