Refugiats a la plaça del Gra, en plena retirada camí de l’exili. 6 de febrer de 1939. (Agència Schostal / AMF)
«[…] sobrevolé varias veces la ciudad a baja altura […]. Reinaba […] un embotellamiento absoluto formado por vehículos de toda clase y un gentío mixto compuesto por combatientes y paisanos.»
Lario Sánchez, Juan. Habla un aviador de la República, p. 312-313
Els darrers dies de gener i primers de febrer de 1939, Figueres va viure en el caos. Onades de milers de refugiats van arribar a la ciutat fugint, compartint camí amb un exèrcit que es retirava. Es van trobar una ciutat col·lapsada, plena a vessar, sotmesa a continus i potents bombardeigs. El 8 de febrer, mentre els nacionals entraven a la ciutat, artificiers republicans van fer volar elements del castell, provocant una explosió de gran magnitud. El resultat d’aquelles jornades va ser mort i destrucció.
En aquest espai trobem un dels refugis oficials de la ciutat, el de la plaça del Gra. És un refugi subterrani col·lectiu, amb dues galeries perpendiculars i amb dos accessos esglaonats oposats. Construït amb murs de càrrega de formigó, parets i volta de maons, llosa superior d’expansió i terraplè exterior, oferia una protecció formidable per a unes cent cinquanta persones.
Actualment recuperat, s’ha habilitat i és visitable.
Segueix-nos