PARADA 3 – Revolució

Primera missa a l’església de Sant Pere després de la guerra, l’any 1939. Es pot veure l’estat del temple després de l’incendi i posterior enderrocament de 1936. (ACAE)

[Per a protegir els immobles] «[…] vaig fer uns rètols que deien “Aquest edifici ha estat incautat [sic] per l’Alcaldia. Respecteu-lo, és del poble”. L’ocupació, en efecte, evità nous incendis.»

Alexandre Deulofeu, primer tinent d’alcalde de Figueres, 21/7/1936 (Memòries de la revolució, de la guerra i de l’exili, vol. 1, p. 16)

Una de les conseqüències del cop d’estat de juliol de 1936 va ser l’esclat d’un procés revolucionari. La intervenció d’obrers armats liderats pels anarcosindicalistes va ser decisiva per lluitar contra els colpistes, i la CNT-FAI va esdevenir l’autoritat davant el desbordament de les institucions.
El govern de la Generalitat va crear el Comitè Central de Milícies Antifeixistes de Catalunya (CCMAC), en un intent de conduir l’esforç armat contra els colpistes, però durant nou setmanes es va viure un període de violència revolucionària.
El 20 de juliol van arribar a Figueres milicians armats, i ja es va redactar la primera llista de persones a detenir. L’endemà es va celebrar la darrera missa a l’església de Sant Pere, interrompuda per milicians, que van incendiar el temple. El foc va durar tres dies i els bombers només van poder evitar la seva propagació. La tasca depuradora va comportar detencions, execucions, fugides i exilis.

Informació bàsica

Veure a Google Maps

La ruta continua a